Els estudis TIC no són fàcils, però ofereixen moltes oportunitats laborals

Dijous 10/04/2014
TIC Anoia i l'Ajuntament d'Igualada van organitzar una xerrada per divulgar la formació i sortides del sector
“Per ser informàtic has de gaudir-ho, sinó plegues”. “Cal molta dedicació i tenir les capacitats adients”. “Es necessiten professionals”. “No necessàriament la universitat té més sortides, hi ha molta demanda de titulats de Formació Professional en Grau Superior”. “L'important és entrar amb il·lusió. No cal una gran inversió, amb un ordinador i connexió a Internet ja pots començar. Un cop a dins s'ha de seguir l'instint i anar evolucionant constantment. Cal un reciclatge continu, perquè contínuament apareixen noves oportunitats”. Aquestes són algunes de les afirmacions que es van poder escoltar en la xerrada divulgativa sobre els estudis TIC i les seves sortides laborals duta a terme el passat dijous, al Museu de la Pell. L'acte s'emmarcava dins el Programa “Informàtica i Comunicacions, professions de futur” impulsat per TIC Anoia i l'Ajuntament d'Igualada per promoure la formació en Tecnologies de la Informació i la Comunicació entre els joves i els infants.
 
La xerrada va oferir una visió de 360 graus sobre la formació en les TIC, tant des de la via no reglada fins a la Formació Professional i graus universitaris, de la mà de professionals en actiu vinculats directament amb el sector.
 
Presentació dels estudis TIC - 10/04/2014
Presentació dels estudis TIC - 10/04/2014
 
El president de TIC Anoia i vicedegà d'Organització Territorial del Col·legi Oficial d'Enginyeria en Informàtica de Catalunya (COEINF), Jaume Catarineu, va aportar dades significatives com ara que és un sector que creix exponencialment, ocupa càrrecs de responsabilitat dins l'empresa, manté o augmenta els sous, es troba entre les 7 primeres posicions de les 25 feines més populars a LinkedIn a nivell mundial, es reinventa contínuament i demana un reciclatge constant, té molt interès en incorporar perfils femenins i registra un alt índex de felicitat entre els seus treballadors. També va adreçar un missatge molt clar als assistents: “És un sector engrescador pel qual cal afició i passió. Afició perquè els estudis són durs, s'han de fer colzes; i passió perquè amb actitud, aprenentatge i creativitat us seran més fàcils”.
 
El responsable dels estudis d'Informàtica i comunicacions de l'Institut Milà i Fontanals, Isidre Guixà, va difondre els estudis de Formació Professional existents en aquest camp, les maneres d'accedir-hi i les seves sortides laborals. A trets generals, va explicar que s'ofereixen dos tipus de graus: el mitjà i el superior. Són estudis de 2.000 hores, estructurats en dos cursos acadèmics i que inclouen pràctiques de formació en empreses el darrer curs. En començar es parteix de zero, només se suposa que l'alumne té les destreses bàsiques de Windows i Ofimàtica, amés d'un “raonament lògic” per poder afrontar amb èxit la resolució de problemes (no ha de ser un “negat” per les matemàtiques).
 
Al seu torn, el professor de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) Ramon Costa va explicar els múltiples graus de quatre anys al voltant de l'enginyeria informàtica que s'imparteixen a les universitats de Catalunya i va aconsellar els assistents que “per decidir-vos, el millor és entrar a la pàgina web de cadascuna d'elles i mirar què ofereixen com a mencions, és a dir, com a especialitzacions. Preguntar-vos, sóc més de hardware, de xarxes, de programar...?”. També va parlar dels graus combinats, amb els quals es cursa un any més d'estudis, però s'obtenen dues titulacions.
 
Finalment, el gerent de l'empresa igualadina Ceina de formació empresarial i tecnològica, Manel López, va exposar les diferents certificacions de la formació continuada en tecnologies de la informació: genèriques i d'aplicació (a nivell d'usuari) i tècniques (a nivell professional). Ceina és un dels 8 centres examinadors que hi ha a Catalunya.
 
Per la seva banda, la regidora de Dinamització Econòmica de l'Ajuntament d'Igualada, Àngels Chacón, va explicar que el programa va néixer arran de la demanda de professionals TIC per part de les empreses i la constatació que tots els alumnes d'informàtica de l'Institut Milà i Fontanals troben feina. “Tenint tantes persones aturades a la comarca ens vam dir que havíem de fer alguna cosa per conscienciar la gent que les TIC tenen sortida. Estem molt abocats a diversificar l'economia i no potenciem només els sectors tradicionals com els curtits i el tèxtil, també contribuïm perquè n'apareguin de nous com la innovació en salut i les TIC”. En aquest sentit, el president de la Unió Empresarial de l'Anoia (UEA), Blai Paco, va posar en relleu el valor de les TIC dins el món empresarial i va assegurar que “la qualitat dels alumnes formats al Milà és una font molt important per les nostres empreses”.
 
L'acte es va cloure amb un torn obert de preguntes presencial i via Twitter, i amb la projecció d'un vídeo on alumnes i ex-alumnes d'estudis TIC de l'Anoia comparteixen la seva experiència i donen la seva visió sobre la professió i el futur del sector.
La informació es pot ampliar al web www.ticanoia.cat/professionsdefutur, des d'on també es pot inscriure's a la resta d'activitats gratuïtes incloses dins el programa: els tallers de robòtica i programació per a centres de primària (seminari inicial el 15 de maig), i d'iniciació de webapps per a joves (el 14 de juny). A més a més, el dissabte 10 de maig, de 10h del matí a 13h del migdia, es farà una jornada de portes obertes al Milà i Fontanals perquè, qui ho vulgui, pugui conèixer millor l'oferta formativa del centre i les seves instal•lacions.
Segueix TICAnoia a:
Facebook  Flickr  Instagam  Linkedin  Telegram  Twitter  Youtube